Espai Espiral

§

ESPIRAL 001

Exposició dels premis FAD al col·legi d’arquitectes d’Olot

ANY 2008 | AUTOR: xevi bayona |  PROMOTOR: Demarcació de Garrotxa-Ripollés del COAC  |  LOCALITZACIÓ: Olot |  FOTOGRAFIA: Xevi Moliner  xevibayona

El projecte neix l’encàrrec de la delegació del col·legi d’arquitectes de la garrotxa-ripollès de realitzar el muntatge expositiu de les obres finalistes dels premis fad 2008.
la proposta ha de donar resposta a dos condicionants existents: per una banda, les limitacions que presenta el reduït volum d’espai designat, i per una altra, un pressupost molt ajustat.
Amb la voluntat de canviar la percepció espacial de la sala i trencar la rigidesa de les seves parets, es genera un nou límit mitjançant una espiral, una geometria aliena al lloc que amb l’ajuda d’un mirall genera un efecte òptic de profunditat.
una atmosfera propicia a l’evasió de la quotidianeitat, un refugi urbà on la refelxió i la contemplació estiguin garantits.

CONSTRUCCIÓ

Per rebaixar el cost de la instal·lació s’aprofita material d’anteriors exposicions, com són les llums, l’tarima i el cablejat.
així mateix, es recuperen bidones en desús, de la manipulació de les quals es conforma el nou envolvente, una espiral de 4 espires, de quatre bidones oberts.
Mitjançant el reciclatge aquests elements, es posa de manifest la seva riquesa cromàtica: per la seva banda interna ofereix un aspecte rovellat, mentre que per la seva part exteror perdura, el seu condició acolorida.
Amb l’ajuda d’una serra de disc es talla la tapa de l’extrem de l’bidó i es fa un tall longitudinal a la superfície cilíndrica que queda fins aconseguir una xapa rectangular. Amb l’ús de cargols i femelles es garanteixen les successives subjeccions. És determinant en l’assoliment del projecte entendre la total inesistència de mà d’obra.


PLANTA I SECCIÓ TRANSVERSAL

El mirall col·locat al final de la sala duplica la imatge i aconsegueix la percepció d’un espai el doble de llarg. L’espiral es disposa en perpendicular a la paret del fons. La disposició dels panells permet sempre un angle de visió que facilita la lectura. al mateix temps permet un major nom de plafons.


SECCIÓ LONGITUDINAL

una passarel·la separa la catifa negra del sòl i permet l’engany òptic de la continuïtat de les espires. unes línies blanques a terra potencien aquest efecte.

ESPIRAL 014 ESPIRAL 013b ESPIRAL 012b ESPIRAL 002 ESPIRAL 003 ESPIRAL 004 ESPIRAL 010 ESPIRAL 011ESPIRAL 015ESPIRAL 016